Een groente uitgelicht: Rode Kool

Een groente uitgelicht: Rode Kool

Rode kool werd in de Romeinse tijd Europa binnengebracht. De Romeinen waardeerden de rode kool voor zijn gezondheidseigenschappen en zijn uitstekende smaak. Op dit moment wordt 60% van alle rode kool in Noord-Holland gekweekt.

Met zijn blozende rode kleur heeft de rode kool een grote aantrekkingskracht, zowel in onze tuin op een zonnige herfstdag, als  op de groenteplank in de keuken. Rode kool bevat heel veel Vitamine C (weerstand), Kalium (bloeddrukverlagend!), Fosfor (tegen spierpijn en voor sterke botten en tanden) , Calcium (sterke botten) en Magnesium (tegen vermoeidheid!). Je kan rode kool zowel rauw als bereid eten, maar zorg ervoor dat je het knapperig houdt, anders wordt hij flets van smaak. Een appeltje erbij maakt het wat zoeter.

Recept:

  • Ingredienten
  • 500 gr rode kool met appel, gekookt
  • 300 gr couscous
  • 1 appel, in stukjes
  • 1 tl kaneel
  • 2 el pijnboompitten, geroosterd
  • 1 blokje groentebouillon
  • 125 gr geitenkaas
  • ½ tl tijm, gedroogd

Bereiding
Breng 300 ml water met het bouillonblokje aan de kook in een pan (of als anders staan aangegeven op de verpakking). Zet het vuur uit en roer de couscous er door en laat met een deksel op 5 min wellen. Zet het vuur weer middelhoog en roer de rode kool en stukjes appel er door en totdat ze ook goed warm zijn. Breng de couscous met rode kool op smaak met kaneel en tijm. Schep de couscous op een bord en garneer met de pijnboompitten en geitenkaas.
Ook lekker met falafel en zelfgemaakte mayonnaise erbij!

Door Anneke Lefevre