Film Silent Land komt naar Maastricht

Film Silent Land komt naar Maastricht

Silent Land, the fight for fair food, is een vervolg op het succesvolle Silent Snow. Silent Snow ontving 25 prijzen op Internationale Film Festivals.  Silent Land ging in oktober 2016 in première,  draait nu op festivals over de hele wereld en is in Nederland te zien in het kader van het Film en Food programma.

LOCOtuinen Maastricht organiseert samen met haar collega-cooperatie Gedeelde Weelde en Lumiere cimena de vertoning van deze film. Bij deze eenmalige vertoning in Maastricht op zondag 26 maart zal ook filmmaker Jan van den Berg aanwezig zijn en ons over het maakproces en zijn contact met de boeren vertellen. Jan van den Berg heeft vier jaar lang een boerin in Cambodia gevolgd. Deze jonge vrouw, Moon, ziet hoe in haar land een kleine elite alle macht heeft en winst maakt met de illegale verkoop van grond, het verjagen van de erop wonende boeren en het vergiftigen van het land met suikerplantages. Moon wil haar eigen organische rijst blijven verbouwen, zoals ze altijd gedroomd heeft. Daarom probeert ze met een aantal boeren samen te werken tegen de grootgrondbezitters van de steeds verder oprukkende suikerplantages. Moons tegenstander is de grootgrondbezitter Mong Reththy, één van de rijkste mannen van Cambodia. Ook hij droomt van een betere toekomst voor zijn land.

De macht van grootgrondbezitters en monopolie-houdende bedrijven is een uitdaging waarmee boeren wereldwijd te maken hebben, in Cambodia evengoed als in Limburg. Hoe kun je als boer in een wereld van ‘global players’ voor zaadgoed, bestrijdingsmiddelen, diervoeding en grond je eigen ambities nastreven?

Jan van den Berg

Filmmaker Jan van den Berg zal bij de filmvertoning aanwezig zijn. Hij zal over de achtergrond van het project vertellen en eventuele vragen van u, het publiek, beantwoorden. Ook neemt Van den Berg voor alle bezoekers een exemplaar van een receptenboek mee dat hij in samenwerking met duurzaam werkende restaurants in Nederland heeft ontwikkeld. Ook hier in Nederland kunnen we immers dromen waarmaken – heel concreet, door te bepalen dat er iets goeds op ons bord komt.

Klik hier voor de trailer van Silent Land en voor meer informatie over filmmaker Jan van de Berg en zijn team.

Silent Land, the fight for fair food. Zondag 26 maart, 15.00 uur – 17.00 uur (inclusief interview Jan van den Berg), in Lumière, Bassin 88, Maastricht. De film is Nederlands ondertiteld.

KOOP HIER UW TICKETS>>Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.