Het roodborstje

Het roodborstje

Door Henny Kloosterboer / foto door Jo Hermans

Het roodborstje is een algemeen voorkomend zangvogeltje dat iedereen met een begroeide tuin wel zal kennen. Roodborstjes zijn heel erg populair en het valt me op dat ze vaak worden afgebeeld op kerstkaarten.

Roodborsten komen algemeen voor in bossen, tuinen en parken. Enige voorwaarde is dat er bomen en struiken staan, waar ze kunnen schuilen bij gevaar. Ze zoeken graag de nabijheid van de mens. Ze zijn nieuwsgierig en niet erg schuw. Als je in de tuin aan het werken bent, kunnen ze heel dichtbij komen. Ze weten dat een spittende en wroetende tuinier wormen en spinnetjes naar boven haalt. Dat betekent voedsel voor de roodborst, die graag kleine bodemdiertjes eet. Dat neemt niet weg, dat hij in de winter een graag geziene gast is op de voedertafel.

De roodborsten in onze tuinen zijn niet steeds dezelfde. De roodborstjes die bij ons gebroed hebben trekken in de winter weg naar warmere streken en maken dan plaats voor hun soortgenoten uit het noorden en oosten van Europa, waar het dan te koud is om voldoende voedsel te kunnen vinden.

Waarom roodborsten zo vaak op kerstkaarten staan afgebeeld is voor mij een raadsel. Ze staan bepaald niet bekend als vogels die vrede brengen. Integendeel, ze kunnen erg agressief zijn tegen hun soortgenoten.  Ze hechten sterk aan hun territorium dat met mooie zang verdedigd wordt. Ze zingen zelfs in de winter. Indringers worden met veel lawaai en soms zelfs fysiek geweld verjaagd. De rode borst werkt daarbij waarschijnlijk als de rode lap op een stier. In de symboliek wordt de roodborst gezien als symbool van de hoop. Misschien is dat de verklaring.Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.