Ondertussen op het land

Ondertussen op het land

De groente staat er mooi bij. Prachtige bedden vol sappige basilicum bijvoorbeeld, helder groene en donker paarse. De strook suikermais staat trots rechtop langs de rand van het perceel. De bloembedden zorgen voor een bont pallet aan zomerse kleuren in het hart van de LOCO-tuin.

Wat oogsten we in September?

Freek: “ Deze week begint de aardappeloogst, de uien  en andijvie. Nu de vakantie voorbij is, kan iedereen daarvan meegenieten. Er is deze week veel bijgekomen en er komt ieder week nog nieuwe groente bij.

Augustus is bijna voorbij, september komt eraan, wat is je drukste bezigheid?

Alle plant- en zaaigoed zit in de grond, dus die zorg is weggevallen. Nu is er alleen nog het onkruid in bedwang houden. Verder gaat alle aandacht naar oogst en verkoop. Er is nu heel veel te oogsten. Wat er nu nog komt, is de aanplant van knoflook en winterprei.

Het veld ziet er beter uit dan vorig jaar, er staat veel minder onkruid.

Freek: Het was dit jaar beter bij te houden. Dit jaar had ik vanaf het begin van het seizoen alles paraat wat ik nodig had, zoals de schoffelmachine, zodat ik die meteen heb kunnen inzetten. Vorig jaar kwam die pas in de zomer aan. Samen met de natte periode gaf dat erg veel onkruid.

Ben je tevreden met de opbrengst?

Er staan nu zoveel verschillende gewassen op het land. Het oogsten van de Nieuw-Zeelandse spinazie is in augustus begonnen, ook de andijvie en de suikermais. Ieder gewas heeft zijn betere en mindere tijden als je verschillende jaren vergelijkt. Zo  hadden we de kleine komkommer volop in productie, maar die kwam door de vele regen onder de meeldauw te zitten. Dan valt die productie ineens weg. Vorig jaar zagen we in het voorjaar twee erg natte maanden, waardoor het onkruid uit de hand is gelopen. Dit jaar kregen we een hete, droge periode van twee maanden. De achterstand die we daardoor kregen zijn we nu weer aan het bijwerken. Dat zullen we gaan merken in de opbrengst en in de hoeveel groente en veel keuze.

Goed ik ga weer aan de slag, roept boer Freek nog over zijn schouder en hij loopt langs de  groentebedden de akker weer op. Waar behalve het onkruid, vooral de oogst op hem wacht.

Interview door Frederike Pol met boer Freek Mennen op 23 augustus 2017Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.