Ondertussen op het veld

Ondertussen op het veld

Tegen de helling van het Savelsbos hangen grote dotten vers en sappig groen aan de bomen, dichterbij de LOCOtuin hier en daar een heester vol witte bloesem. Vogels kwetteren dat het een lieve lust is. Maar als ik de LOCOtuin in loop geeft de grond haar geheimen nog niet prijs. Wat we in mei gaan oogsten ligt nu nog in de aarde, verborgen onder grote vlakken wit vliesdoek.

“Na de laatste nachtvorst,  rond ijsheiligen,  half mei, gaat het doek eraf en dan kunnen we al oogsten”, vertelt boer Freek. “Vliesdoek houdt de warmte overdag vast, dat geeft een hogere temperatuur, en ’s nachts houdt het de vorst tegen. Zo kunnen we dit jaar de oogst van de eerste zaaiingen en plantjes met twee weken vervroegen.”

Gebeurd er in de winter iets met de grond?

“Het is in de winter nat en drassig en je blijft dan beter van de grond af om structuurschade te voorkomen. Maar we kunnen wel oogsten zolang er groente staat. Om de aarde rust te geven, houd ik ieder jaar een plantvak vrij, die wordt ingezaaid met een ‘rustgewas’, zoals graan, of wilde bloemen. Roos is begonnen met de bloementuin. Ze legt dit jaar twee of drie extra teeltbedden aan. Zo komen er meer bloemenabonnementen beschikbaar en is er meer oogst om in de streek af te zetten. Het aardbeienbed heb ik gefrased en vrijgemaakt van onkruid, daar gaan nu de aardbeienplanten de grond in. Nog een paar weken geduld en we kunnen de eerste bladgewassen oogsten. Slasoorten, spinazie, andijvie, en daarna komen al snel de andere groenten, peulen, erwten, tuinbonen, wortelen.”

Nog even geduld dan maar. Ondertussen zie ik  de eerste verse oogst LOCO salade al voor me.



Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.