Vogels van LOCOtuinen: De huismus

Vogels van LOCOtuinen: De huismus

De huismus is onze meest bekende vogel. Zijn uiterlijk is weinig kleurrijk: de mannetjes hebben overwegend bruin met grijze veren en een zwarte bef. De vrouwtjes zijn bijna egaal lichtbruin.

Zijn populariteit dankt hij aan zijn vrolijke aanwezigheid, altijd in de buurt van de mens. Mussen zijn echte zaadeters en sinds de mens begonnen is met het verbouwen van graan, is de huismus in de buurt gebleven. Ze broeden het liefst onder de dakpannen van onze huizen en ze eten graag mee van de broodkruimels die we uit ons tafellaken schudden. Waar kippen gevoerd worden, weten ze altijd wel een graantje mee te pikken. Ze leven in kolonies met soortgenoten en hebben een druk sociaal leven. Dat ze nu ook in de LOCOtuin te vinden zijn, komt omdat er een haag langs de randen staat. Een haag of struik biedt dekking tegen jagende sperwers. In het broedseizoen zitten ze langs de Molenweg nog goed onder de pannen.

Dat de huismus het toch niet meer zo goed doet, komt doordat er steeds minder geschikte plekken zijn om te broeden. Daken worden geïsoleerd en ontoegankelijk gemaakt met mussenschroot. En er is steeds minder voedsel, zeker in het broedseizoen. Jonge huismussen worden de eerste weken uitsluitend met insecten gevoerd, en die zijn er steeds minder. Terwijl de huismus altijd een trouwe volger van de mens was, wordt die aanhankelijkheid hem misschien nog wel noodlottig.

Door Henny KloosterboerOp de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.