Oogstinstructies

Je bent vrij zelf te kiezen welke groenten je gaat oogsten en welke hoeveelheden je neemt van een bepaalde groente. Je hoeft dus niet elk gewas te oogsten dat beschikbaar is. Daarentegen heb je iedere week een ruim aanbod beschikbaar waaruit je zelf kunt selecteren wat je gaat oogsten.

 • Stem zelf af welke hoeveelheid je nodig hebt per persoon (volwassene oogstdeel). 
 • 1 volwassene oogstdeel = 7 porties van 250 gram per week voor een volwassen persoon. ½ oogstdeel = 3 ½ porties (250 gram) per week voor een volwassen persoon.
 • Het oogsten word op het veld aangegeven met de volgende vlaggen:
  Rood = oogsten voor vers gebruik
  Vers gebruik betekent binnen een week nuttigen
 • Geel = oogsten met mate
  Dit vindt enkel plaats wanneer er van een bepaalde groente beperkte aantallen beschikbaar zijn.
 • Wit = mag weg (dus ook voor de vriezer )
  Bij de witte vlag mag je hoeveelheden meenemen om in te vriezen of in te potten. Dit vindt enkel plaats bij grote overschotten of wanneer een gewas z.s.m. van het land af moet.
 • Geen vlag = niet oogsten
  Probeer de kleuren van de vlaggen goed te onthouden. Op het schoolbord op de tuin staat deze instructie ter herinnering ook vemeld

Voorbeeld 1: Anton heeft 1 oogstdeel afgenomen op de LOCOtuin. Hij leeft samen met zijn vrouw Sanne en 3 kinderen. Anton heeft in dit geval genoeg groente om zichzelf te voeden, maar zal voor zijn vrouw en kinderen groente moeten bijkopen.

Voorbeeld 2: Josien leeft samen met haar man Bert. Josien heeft 2 oogstdelen afgenomen op de LOCOtuin. Zij hebben hun afname perfect afgestemd op het aantal volwassen personen in het huishouden. Ze kunnen van deze afname samen een volledige week groente eten.  

Voor vragen kun je bij Boer Freek terecht via freek@locotuinen.nl.